måndag 21 mars 2011

Fråga 4 – Hur mycket förnybar energi kommer man att använda i framtiden?

Här kommer det fullständiga svaret på fråga 4.
Presentation
Jag ska prata om framtiden och hur den kommer att se ut, i den meningen att man talar om energi. Jag ska besvara frågan Hur mycket förnybar energi kommer man att använda i framtiden? Jag ser då på hur stor andel av energitillförseln som kommer att baseras på förnybara energikällor år 2050 globalt och i Sverige.

Världen

Ska bara börja med att säga att de senaste årens ekonomiska kris i samband med större fokus på växthuseffekten har gjort att energiförsörjningens framtid är mycket oviss. Inga prognoser är på något sätt definitiva och det jag ska presentera är endast en av många möjligheter som finns.
Med det sagt låt oss titta på hur det ser ut idag och de senaste åren. Det här diagrammet, från international energy agency, visar energiutvecklingen i världen sedan 1972, och de förnybara energikällorna är de man ser högst upp, det orangea. Man ser att andelen förnybart är ungefär samma under de senaste fyrtio åren d.v.s. ungefär 13 %.
Trots att andelen har varit i stort sett samma i många år, förutspår man en ökning av de förnybara energikällorna i den närmaste framtiden. Det här beror till största del på att klimathotet har blivit mer uppmärksammat på senare tid och vid klimatkonferensen i Köpenhamn 2009, kom man överens om ett antal internationella mål. Bland annat ska man begränsa en global temperaturökning till 2 oC och halvera utsläppen av växthusgaser (CO2) fram till 2050. Den viktigaste åtgärden för att fullfölja dessa mål kommer då att vara att öka användningen av kärnkraft och förnybara energikällor eftersom de ger energi utan några dåliga utsläpp.
Så enligt prognoserna förväntas andelen alltså stiga från ungefär 13 % nu, till ungefär 35 % 2050. Det som verkligen kommer att avgöra framtiden är staternas förmåga att hantera uppgifterna om att kunna erbjuda pålitlig energiförsörjning, minska utsläppen och samtidigt hålla ekonomin. Hur det här går kommer att påverka teknikutvecklingen, energipriserna och i slutänden konsumentbeteendet.
En ökning kommer i alla fall ganska säkert att ske, men på grund av osäkerheten jag pratade om i början så blir det svårt att säga någon exakt siffra. Men att andelen förnybar energi kommer att vara ungefär en tredjedel tycker vi verkar rimligt, med tanke på det förväntade utvecklingen som kommer att krävas för att dämpa växthuseffekten.

Sverige

Av alla länder i världen ligger Sverige i toppskiktet om man ser på andelen förnybar energi i energitillförseln. Nästan hälften av vår energitillförsel baseras på förnybara energikällor, vilket är högre än i något annat EU-land. Det här beror på att vi har stora tillgångar på exempelvis vattenkraft och biomassa vilket man har dragit nytta av genom att driva en aktiv energipolitik.
Det här diagrammet, från ekonomifakta.se visar den förnybara energins utveckling sedan 1990. Man kan tydligt se andelen förnybar energi har ökat stadigt som en följd av bland annat snabb utveckling av vindkraften under senare år.
Regeringens mål är att andelen år 2020 ska överstiga 50 %, och prognoserna pekar mot att det kommer att lyckas. Enligt en prognos av kungliga vetenskapsakademin kommer andelen förnybar energi år 2050 uppgå till 75 %.
Sverige har alltså goda förutsättningar att få en mycket hög andel förnybar energi och med tydliga målsättningar och direktiv tycker vi att det verkar rimligt att de förnybara energikällorna kommer att stå för mer än 70 % av den totala energitillförseln 2050.

Sammanfattning

I stort sett kan man säga ett de förnybara energikällorna har framtiden för sig och att andelen förnybar energi kommer att öka under kommande år.
Men om det här kommer att räcka är svårt att säga. Beräkningar visar att om resultatet blir som jag har gått igenom blir det nästan omöjligt att uppnå målet om att bara höja temperaturen med 2 grader. Sverige är ett föregångsland som har mycket goda möjligheter att behålla sin topplacering genom fortsatt utveckling på de redan omfattande förnybara energikällorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar