måndag 21 mars 2011

Fråga 2-Vilka fördelar och nackdelar finns det med förnybar energi?

Här kommer det fullständiga svaret på fråga 2.

Idag baseras uppemot 80 % av världens energianvändning på fossila bränslen, alltså bränslen som olja och kol. Dessa konsumeras snabbare än vad som hinner bildas, vilket både innebär att de fossila bränslena kommer att ta slut samt att jorden inte hinner med att hantera all den extra koldioxiden som frigörs genom förbränningen av bränslena. Det här bidrar till växthuseffekten som innebär att jordens temperatur stiger och polarisarna smälter vilket kan ha förödande konsekvenser som at havsnivån höjs. En av fördelarna med förnybara energikällor är att de är inte bidrar till växthuseffektiv. Dessutom är de praktiskt taget oändliga så länge som solen finns som en yttre energikälla.
Genom att använda förnyelsebara energikällor kan vi både spara på miljön och spara pengar, vi slipper köpa olja från andra länder och kan ta tillvara på vårt avfall genom att göra det till biogas och använda de tillgångar som naturen gett oss till fullo. På så sätt sparar man även på miljön genom att slippa forsla oljan över havet till oss där många liter olja har spillts ut när fartygen t.ex. går på grund. Transporten av oljan bidrar också till växthuseffekten så ju mer el man kan producera lokalt desto bättre är det. Förnyelsebar energi gör oss mer självständiga och oberoende av de stora oljeländerna, då har de länderna inte lika stor makt över de länder som inte har oljeresurser. Det är även många konflikter i världen som grundas i brist på energi, de bråkar kort sagt om oljan och om man kunde göra förnyelsebar energi mer tillgänglig skulle alla ha egna energikällor och konflikterna skulle minska.
Sedan finns det ju såklart nackdelar också, det kan vara dyrt att bygga t.ex. vindkraftverken och sätta upp solpaneler så detta skulle orsaka tillfällig försämring av ekonomin i samhället. Vindkraftverk kan störa omgivningen och de flesta förnyelsebara energikällorna är inte lika effektiva som att bränna olja eller kol. Minskad användning av olja kan försämra ekonomin betydligt för de länder som har oljeresurser och kanske störa balansen i världsekonomin. Detta kan göra att export och import mellan länder inte fungerar som den ska och vissa länder får väldigt svårt att köpa eller sälja sina varor.
Dessutom har varje energislag någon sorts negativ inverkan på antingen miljön eller samhället. Som exempel kan vi nämna bioenergin som är direkt klimatneutralt, men kräver stora skördeytor och i vissa fall långa lastbilstransporter som bidrar till miljöförstöring.

3 kommentarer:

  1. Tack!
    Fick en väldigt bra förklarat.
    Trevlig helg!!

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Min kompis Ompa gillar detta inlägg också, han har jobbat som lärare i 55 år

    SvaraRadera