fredag 25 mars 2011

Bloggrapport

1 Inledning
1.1 Bakgrund
Vi valde att arbeta med förnyelsebar energi för framtiden därför att det var det ämne som vi tyckte var viktigast och mest intressant.
1.2 Syfte och frågeställningar
Syftet med det här arbetet har varit både att se vilken roll de förnybara energikällorna kommer att ha i framtiden, och att göra oss mer uppmärksamma på hur vi kan påverka miljön och samhället genom enkla åtgärder.
* Vilka planer har Eskilstuna kommun angående förnyelsebara energikällor?

* Vilka fördelar och nackdelar finns det med förnyelsebar energi ?

* Hur kan man öka konsumtionen av förnyelsebar energi?

* Hur mycket förnybar energi kommer man att använda i framtiden?

1.3 Metod och källkritik
För att besvara våra frågeställningar har vi i första hand använt oss av Internet. Varje person har letat efter lämplig information till sin respektive frågeställning och på så sätt använt Internet på olika sätt. Där Internet inte räckte till utnyttjade vi istället studiebesöket för att få de svar vi saknade.
Mer utförlig källkritik finns här.

2. Resultat
2.1.1 Vilka planer har Eskilstuna kommun angående förnyelsebara energikällor?

* Eskilstunas mål för framtiden

* Elanvändningen ska minska med 10% till 2015

* 20% till 2020

* Olja ska inte längre användas för uppvärmning 2015

* 2015 ska alla bilar i Eskilstunas kommun vara miljöbilar

* Minska energibehovet med 20%
Läs mer här

2.1.2  Vilka fördelar och nackdelar finns det med förnyelsebar energi?
De förnybara energikällorna bidrar inte till växthuseffekten, de kan öka ett lands oberoende av de dominerande oljeländerna och på så sätt minska anledningar till konflikter, och genom att använda förnybar energi från exempelvis biogas får vi en effektivare energiförsörjning där man kan utnyttja energin i matrester och sådant till fullo.
Det finns inga gemensamma nackdelar för de förnybara energikällorna, förutom att de kan vara något dyrare att bruka och inte vara lika effektiva som de fossila bränslena. Annars bidrar varje energislag i regel till någon negativ miljöpåverkan.
Läs mer här

2.1.3 Hur kan man öka konsumtionen av förnyelsebar energi?
många av problemen som förnyelsebar energi har ligger i händerna på befolkningen och genom att informera människor kan man få en ökad efterfrågan på förnyelsebar energi. Då skulle pressen att använda grön el på företag och i kommuner att öka och därmed skulle konsumtionen öka på ett hälsosamt sätt i samspel med ekonomin. 
Läs mer här.


2.1.4 Hur mycket förnybar energi kommer man att använda i framtiden?
Andelen förnybar energi kommer att öka. År 2050 kommer den globala andelen vara ungefär en tredjedel och i Sverige mer än 70 %.
Läs mer här

2.2 Studiebesöket
Vi besökte miljöstrateg Lars-Erik Dahlin på Eskilstuna kommun. Han var verkligen rätt person att vända sig till eftersom han visste vad han pratade om och han kunde svara väldigt utförligt på våra frågor.
Studiebesök

3. Diskussion och slutsatser
Överlag har vi kommit fram till att de förnybara energikällorna är framtidens energikällor eftersom de bidrar till ett hållbart samhälle. Detta på grund av den minimala påverkan de har på miljön. Även samhället influeras positivt av det här genom att ökad användning av förnybara energikällor skulle leda till att staterna blir mer oberoende från oljeländerna samtidigt som risken för konflikter minskar.
Att vi skulle få det här resultatet var inte helt oväntat eftersom det är känt att de fossila bränslena har mycket stor negativ inverkan på miljön. Dock var de förnybara energikällornas positiva inverkan på samhället ganska intressant och inget som vi i gruppen hade tänkt särskilt mycket på innan. Och att Eskilstuna kommun tillhörde de främsta kommunerna i Sverige vad gäller användning av förnybara energikällor, var också något som överraskade oss.
Förslag på lösningar finns i svaret på frågeställning 3.
Det som skulle kunna bli ett nästa steg i ett sådant här arbete är att arbeta med att sprida den här informationen och kämpa för att få regeringen att genomföra de åtgärder som krävs för att öka användningen av de förnyelsebara energikällorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar