fredag 25 mars 2011

fråga 3- hur kan man öka konsumtionen av förnyelsebar energi?

Hur kan man öka konsumtionen av förnyelsebar energi?


Som vi vet finns det inte obegränsat med olja och att elda kol orsakar utsläpp som förorenar vår natur och påverkar klimatet. Det som många inte tänker på är att det finns bra alternativ till dessa energikällor, dessa kallas förnyelsebara energikällor. Både i Sverige och framförallt i andra delar av världen använder vi alldeles för lite förnyelsebar energi, här ska jag ta reda på lite om vilka problemen som håller konsumtionen på en låg nivå är. Sedan ska jag försöka lägga fram några egna förslag på vad som kan göras. Jag ska helt enkelt besvara frågan; Hur kan man öka konsumtionen av förnyelsebar energi?

Metod


Jag ska använda mig av sidor på internet för att ta reda på vilka problemen är som gör att konsumtionen är låg och sedan ge några teorier om vad som kan göras för att öka den.

Sammanfattning


Mycket av problemen med förnyelsebar energi grundar i brist på acceptans och tilltro. Vindkraften har mest problem när det gäller acceptans men det finns lösningar, det kan dock vara svårt att åtgärda detta eftersom den visuella aspekten även spelar en stor roll. Ett bakomliggande problem kan vara bristen på kunskap inom ämnet.
Kan man göra det lite lättare för människor att själva generera förnyelsebar energi kan man öka konsumtionen mycket och göra elen billigare för de som har egen el eller investerar i andras energiproduktion.

Problem

Acceptans


Ett stort problem som förnyelsebara energikällor har är bristen på acceptans. Detta gör att det blir svårt att bygga tex vinkraftverk där de är som effektivast eftersom den lokala befolkningen inte accepterar att man bygger kraftverk nära deras hem.
En stor faktor som bidrar till detta är vindkraftverkens utseende, lokal befolkning anser att de stör omgivningens intryck med sin storlek och fula utseende.
Ett annat problem är ljudet de ger ifrån sig som även det stör människor som bor nära dem.
Andra saker som kan bidra till bristen på acceptans men som det inte kommer in klagomål på kan vara att energi källorna inte anses vara effektiva och att det går snabbt att bygga dessa så att befolkningen inte riktigt hinner vänja sig vid tanken innan kraftverket står färdigt.

Efterfrågan


Ett annat problem är bristen på efterfrågan, och efterfrågan är en väldigt viktig faktor för att öka konsumtionen, detta beror främst på brist på kunskap, det finns inte tillräckligt mycket information om förnyelsebar energi att tillgå, och framförallt är informationen för svår att hitta. En medföljande faktor är också inställningen till förnyelsebar energi som är alldeles för dålig, många människor har en felaktig syn på förnyelsebar energi eller tänker att det inte spelar någon roll vad just de gör, de är ju bara en i mängden. Men det är inte sant och det måste folk bli övertygade om för att kunna göra skillnad.

Fossila bränslens försprång


Som de flesta vet har de fossila bränslen ett stort försprång över förnyelsebar energi på marknaden. Detta är mycket för att fossila bränslen som oljan redan har etablerat sig och många av de stora investeringar som krävs för att kunna utvinna energi från fossila bränslen har redan gjorts. Detta gör det svårt för den förnyelsebara energin att komma igång, dels för att det krävs just investeringar och många tycker inte det lönar sig. I Sverige är det till exempel alldeles för dyrt att investera i solenergi eftersom för att det ska vara lönsamt att ha solceller så måste man i Sverige kunna få ut överskottet av energi som genereras på sommaren till elnätet och få betalt för den energin eftersom det inte genereras mycket energi på vintern och man då måste betala för energi. Men i Sverige kostar det mycket att koppla sig till elnätet och man får dåligt betalt för energin. Ett land som har hanterat detta bättre är Tyskland, där är det billigt att koppla sig till elnätet och staten lovar bra betalning för elen.

Vad kan göras?

Som privatperson

En sak som påverkar alla positivt är att investera i vindkraft det gör elen billigare för dig själv men också andra eftersom de då inte behöver betalas stora summor för räntor på lån som annars krävs för att bygga vindkraftverk och då går elpriserna ner.

Regeringen

En sak de kan göra är att höja skatten på fossila bränslen, då blir det dyrare att köpa t.ex. olja och fossila bränslen. Man kan även höja skatten på utsläpp som skadar miljön, eftersom dessa i största del orsakas av fossila bränslen och inte förnyelsebara energikällor så skulle det även här bli dyrare att använda fossila bränslen och man lockas att konsumera mer förnyelsebar energi.
Staten kan hjälpa till med bidrag till byggnad av vindkraftverk bland annat på så sätt blir det billigare och lättare att bygga vindkraftverk och då blir även energin från dessa billigare och konsumtionen ökar.
De kan även ställa större krav på kommunerna att använda mer förnyelsebar energi, då pressas kommunerna att öka konsumtionen.

Även om det finns många sätt att tvinga fram en ökning i konsumtionen genom att ställa krav och höja skatter vore det bästa och mest effektiva att öka efterfrågan på förnyelsebar energi. Lyckas man få ut budskapet om hur bra det är för vår miljö så kan man ändra synen på förnyelsebar energi och ökar efterfrågan. Detta skulle sätta press på kommuner och företag att driva sina verksamheter med grön el. På så sätt skulle man till slut kunna driva allt med förnyelsebar energi, inställning och kunskap spelar större roll än vi tror.

Källor

Min första källa är en uppsats skriven 2009, några år gammal och kan innehålla äldre information, det är även en uppsats skriven baserad på en annan källa och kan på så sätt innehålla feltolkad information.
Min andra källa är från januari 2011 och därmed en uppdaterad källa, informationen är tagen direkt från en person som blivit intervjuad, jag tycker detta är en pålitlig källa.
Min tredje källa är ett dokument från regeringen, detta kan pava politiskt riktat för att gynna regeringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar